Column “…een gameman krijgt een belangrijke ICT Award!”

Column van Ton van Mil, directeur Economic Board Utrecht

ICT Nederland, de branchevereniging van ruim 550 ICT bedrijven met een achterban van bijna 30 miljard euro omzet en meer dan 250.000 medewerkers, reikte gisteren de ICT Personality Award uit aan Jurriaan van Rijswijk.

Jurriaan van Rijswijk werd in het zonnetje gezet voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van applied gaming. Toen ik dit hoorde, dacht ik “huh? Wauw, een gameman krijgt een belangrijke ICT Award!”. Dit is goed nieuws voor Nederland en de regio Utrecht in het bijzonder, nog naast het feit dat Jurriaan partner is in ons initiatief growing games. Het biedt nieuwe kansen voor verbindingen waar we allen beter van worden.

Waarom?

Er is veel vraag naar applied gaming, bijvoorbeeld uit de zorgmarkt, de educatiemarkt en de veiligheidsmarkt (denk aan simulatiegames waarin de bestrijding van crisissen kan worden geoefend). In 2020 bedroeg het wereldwijde volume van applied games 1,5 miljard euro. Het verwachte volume in 2015 is 10,2 miljard euro.

Met ons initiatief ‘growing games’ spelen we in op deze groeiende markt. Nederland – en de regio Utrecht in het bijzonder – kent een goede uitgangspositie om bovenmatig te kunnen profiteren. De regio Utrecht is de kraamkamer van Nederland op het gebied van gaming, heeft de succesvolle Dutch Game Garden in haar midden en is een zeer belangrijk landelijk ICT knooppunt.

Een hobbel die genomen moet worden om in te kunnen spelen op de vraag, is het opschalen van productiecapaciteit. Toegepaste ICT bedrijven kunnen een belangrijke rol vervullen in deze opschaling. Niet als concurrent van gamebedrijven, maar als aanvulling. De gamesector is zeer sterk in concepting, in het bedenken van nieuwe formats. ICT bedrijven kunnen op hun beurt de productiecapaciteit leveren.

Deze ICT Award voor Jurriaan van Rijswijk is een erkenning dat er serieuze belangstelling voor gaming wordt getoond door de ICT sector. Nu komt het er op aan de ICT sector, ook ruim voorhanden in onze regio, te verbinden met de gamesector. Daar spelen we als Economic Board Utrecht met ons initiatief ‘growing games’ op in.

Onze oproep is aan de toegepaste ICT bedrijven om partner te worden in growing games, om zo gezamenlijk het enorme potentieel te innen. Zo heeft growing games partner Dasym Investment Strategies berekend dat er voor 22.000 mensen werk is in de gaming sector. Het zijn er nu 2.200, dus dat is 10x zo veel.

Felicitaties aan Jurriaan en aan allen die in onze regio een bijdrage hebben geleverd aan de mooie uitgangspositie die de regio Utrecht heeft op het gebied van gaming en ICT. Nu is de tijd aangebroken om met elkaar succesvol hierop in te spelen.